Változások a nyugdíjas munkavállalók adófizetési kötelezettségében

Változások a nyugdíjas munkavállalók adófizetési kötelezettségében

 

  1. év január 1. napjától a Munka Törvénykönyve szerinti munkaviszonyban álló saját jogú nyugdíjasnak minősülő személy nem fizet nyugdíjjárulékot a munkaviszonyból származó jövedelme után.

A nyugdíjas munkavállaló után járulékot sem kell a munkáltatónak fizetni, vagyis nem szociális hozzájárulási adó alap, és nem KIVA alap.

A nyugdíjas jövedelmét csak a 15%-os személyi jövedelemadó fizetés terheli.

A változás hatásai:

  • A munkáltatóknak nagyon megéri nyugdíjast foglalkoztatni, mert a legolcsóbb munkaerővé váltak.
  • A nyugdíjasnak magasabb lett a nettó jövedelme, vagyis nekik is megéri dolgozni
  • Ez után a jövedelem után viszont nem jár a 0,5%-os mértékű nyugdíjemelés. Itt érdemes számításokat végezni, hogy mekkora a megtakarítás és a nyugdíjemelés közötti különbség, és ennek ismeretében dönteni arról, hogy él-e a nyugdíjas ezzel a lehetőséggel.
  • A fentiek ismeretében célszerű a jelenleg személyes közreműködőként dolgozó nyugdíjasokat átjelenteni munkaviszonyossá, hiszen a vállalkozás és a magánszemély is jobban jár.

Természetesen a rendeltetésszerű joggyakorlás figyelembevételével és a munka jellegét figyelembe véve kell a változásokat megtenni.

Adótanácsadás keretében vállaljuk a szükséges számítások és kalkulációk elvégzését, és javaslatot teszünk az esetleges módosításokra.

Kérje munkatársunk segítségét.

  1. január 24.

 

Fehér Lajosné

ügyvezető